HTML

Hawaii tél

Friss topikok

  • sditke: Mi koszonjuk, hogy a blogotokon keresztul betekinttest nyerhettunk kis eletetekbe es mi is egy elm... (2012.03.03. 16:26) THE END
  • vgvgvg: BÚÉK! mégegyszer Hogy vannak az új vendégek? semmi hir róluk... (2012.01.14. 10:43) B U É K ! !
  • flvarga: nagyon jo kep!!!! allati edesek! (2012.01.11. 09:40) Mele Kalikimaka - Boldog Karácsonyt!
  • CZZ: Nahát, ez pont olyan, mint a rókahegyi kőbánya! Csak egy kicsit nagyobbacska :-) Itt pedig igen-i... (2011.12.28. 08:32) Kráterek
  • A n d r i s: :D Persze mert mindig csak a pacal meg a csülök... :D (2011.12.22. 08:26) Unagi, Kal bi, Ahi poke, Pho

Címkék

Gasztro

2011.11.03. 05:42 A n d r i s

Aki tudja mit jelent az hogy huli huli, lau lau, kalua pig vagy lomi salmon az már abba is hagyhatja az olvasást.

Eddig jóformán olyan kajákat ettünk, mint otthon, de néhány napja elhatároztam, hogy nekivágok a sziget gasztronómiai feltérképezésének is. Nem egyszerű feladat, mert itt a hagyományos amerikai és hawaii ételek mellett rengeteg ázsiai (thai, japán, kínai, koreai stb.) étterem is van; és ezek persze keveredtek is...

Első lépésben maradjunk a hagyományos hawaii ételeknél. Persze nem a négy-öt csillagos éttermek választékát fogom leírni. Próbáltam néhány olyan helyet kinyomozni, ami a helyiek közt népszerű. Az első próbálkozás elég jónak tűnik, egy kihalt környéken volt a hely, az étterem, előtt egy csomó autó (többek közt egy tűzoltó, ami itt sárga és szörfdeszka is van rajta :D), és a helyiek egymás kezébe adták a kilincset. Mint később kiderült a kaja is jó.

HULI HULI

=grillcsirke :D. Kicsivel édeskésebb a fűszerezése, de alapvetően ugyanaz. Lehet még a magyarok nyilazták ide. :)

KAULA

A szó hagyományos polinéziai főzési technikát jelent, szó szerinti fordításban: "föld alatti sütőben főzést". Ennek lényege, hogy kövekkel kirakott gödörben tüzet raknak, felhevítik a köveket, majd nagy levelekkel kibélelik, és szintén levelekbe csomagolt húst - tradicionálisan egész malacot - helyeznek bele. Ezt követően a gödör tetejét visszatemetik, és 4-5 órára ott hagyják. Néhány helyen még lehet ilyen vacsorára befizetni (mi is szeretnénk majd menni), de a hétköznapokban ma már nyilván nem így készül. Az eredmény ettől függetlenül nagyon jó, kicsit olyan mint egy jól megfőzött, omlós (enyhén) füstölt csülök. Vinikét is alig tudtam leszedni az "anyagról". (azaz nyolc fog bőven elég hozzá :D)

LAU LAU

Hasonló történet, csak ezt levélbe csomagolva szolgálják fel, amúgy töltött káposztásan. Inkább arra emlékeztetett ami az araboknál szokott lenni szőlő(?)levélbe csomagolva. Ja és vegyesen volt benne csirkecomb és valami sertéshús. Nem rossz de a Kaula pig nálam beelőzi.

LOMI SALMON

Előétel vagy saláta. Apróra vágott nyers halból, paradicsomból, és hagymából áll. Amit kóstoltam abban speciel lazac volt, de sokféle halból és sokféleképpen készítenek ilyeneket. Nekem bejött, van vagy 20-30 fajta ilyenekből úgyhogy még van mit kóstolnom. 

Ja és persze sushi... de az magyar kaja, nem? :)

Egyébként hihetetlen nyugis (=lelassult) itt az élet. Ma a buszsofőr megállt egy boltnál, ott hagyta járó motorral, nyitott ajtóval a buszt és beugrott kávéért... mi meg néztük. A kedvencem azért még mindig a hawaii nyitvatartási idő:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Magyarul kb. így hangzik:

NYITÁS: 9-kor vagy 10-kor, néha 11-kor, legtöbbször délben vagy 1-kor.

ZÁRÁS: 5-kor vagy 6-kor, néha 4-kor, legtöbbször 2-kor vagy 3-kor.

Egyébként zárva: ha jók a hullámok, ünnepségekkor, nem szeretni dolgozni.

 

Holnap Pearl Harbor!!! Don't miss it! 

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oahu.blog.hu/api/trackback/id/tr853349462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CZZ 2011.11.04. 10:17:26

Hawaii pizza van?

A n d r i s 2011.11.04. 20:34:16

@CZZ:
Van!!!
Több fajta is, baconnel, jalapenoval...
Pedig azt hittem a hawaii pizza hungaricum :DDD

ppityu 2011.11.04. 23:27:43

@A n d r i s:
azért ugye az ananászt sem spórolják le a baconos, jalapenos pizzáról?

ppityu 2011.11.04. 23:32:07

(többek közt egy tűzoltó, ami itt sárga és szörfdeszka is van rajta :D)

szörfdeszka? hátha egy jó hullámon kell valamit oltani?:DDD

Mi láttunk tűzoltó autós rajzfilmet, ott tűzoltó hajó is volt.

A n d r i s 2011.11.05. 06:14:55

@ppityu:
Szerintem inkább, menteni; de lehet, hogy ők is "no like work" :D
süti beállítások módosítása